Nad výletem do tohoto nádherného hlavního města Katalánska jsem přemýšlela již od jara 2013. Rozhoupat se mi ale podařilo až na podzim, kdy cena letenek ku mému prospěchu značně spadla (ve vedlejší sezóně jsou ceny u společnosti Ryanair do této destinace nízké).

Nejlepší spoj byl pro mě odlet z Wroclawi do Girony, kde jedna zpáteční letenka vyšla na 1400 Kč. Z letiště ve Wroclawi jsem již jednou odlétala, ačkoliv tenkrát jsem tam byla autem. Teď to byl větší oříšek, jelikož jsem do Wroclawi, přestože bydlím v Krkonoších, musela jet vlakem z Olomouce, kde jsem měla nějaké zařizování. Přestože jsem měla z této cesty maličké obavy (přestupy, nalezení MHD ve Wroclawi + samotná doprava z nádraží na letiště), nebyl to problém. Cesta trvala kolem 5 hodin, s tím, že se přestupovalo v Ústí nad Orlicí a Letohradu. Zpáteční jízdenka přišla na cca 650 Kč. Po vystoupení z vlaku na hlavním nádraží (Wroclaw Glowny), bylo nutné si koupit v automatu jízdenku na MHD, která stála ani ne 3 PLN a najít ulici Dworcowa , kde zastavuje autobus č. 406 jedoucí na letiště. Tento autobus jezdí každých 20-30 minut a jeho jízdní řád se dá snadno dohledat na internetu. Ulice Dworcova je po pravé straně, když vyjdete z nádražního terminálu (přes silnici).

Let do Girony (Girona-Costa Brava Airport) utekl rychle a přistávání zpříjemňovalo sluníčko, výhled na azurové pobřeží a Pyreneje. U nás v ČR byla zima a neustále pršelo, takže se člověku hned zlepšila nálada. Teplota tady byla v průměru kolem 20 stupňů.



Následovala koupě jízdenky do Barcelony, zpáteční stála 24 EUR. Plusem je, že autobusové spoje navazují na aktuální lety. Cesta tam trvala ani ne hodinu a autobus nás zavezl na nádraží Estación de Autobuses de Barcelona (Nord), které je skoro v centru Barcelony, což bylo velmi příjemné zjištění. Vzhledem k tomu, že už byla tma, bylo nutné si najít bydlení. Předem sem neměla zajištěného nic, v Barceloně je mnoho hostelů, majících ve vedlejší sezóně spoustu volných míst. Jediné, co jsem netušila, hold za chyby se platí, že rezervace v hostelech přes internet je mnohem levnější než když se chcete ubytovat až na místě. Takže jsem v úžasném hostelu Urbany Hostel Barcelona platila místo 8 EUR – 15 EUR. Zdálo se mi to dost (v té chvíli jsem netušila, že to jde i laciněji), takže jsem zůstala 1 noc a pak se přestěhovala do jiného hostelu. Cena se také odvíjí dle počtu osob na pokoji, a zda se jedná čistě o dámský pokoj či o smíšený. Já bydlela na 6-lůžkovém, smíšeném (nebo spíše pánském, neboť jsem tam byla jediná holka). Urbany hostel Barcelona je úžasné místo. Je to moderní, výšková budova s nádherným výhledem. V ceně je úžasná snídaně formou bufetu, vířivka, bazén, fitcentrum, wifi, uzamykatelná skříňka v pokoji, polštář s peřinou a mnoho dalších. Hostel je cca 20 minut pěšky od samého centra (metrem jste tam hned – stanice metra 100 metrů od hostelu, jízda stojí 2 eura). Přeci jen pěšky je to ale o dost hezčí, protože cestou najdete spoustu krásných budov a zákoutí.

Další 2 noci jsem strávila v hostelu Equity Point Gothic. Ten měl jednu obrovskou výhodu – byl v samém srdci gotické Barcelony. Jinak moc pozitiv jsem u něho nenašla. Cena tu byla kolem 10 EUR na noc včetně bufetové snídaně a jedné slabé deky a polštáře. Skříňky, internet a vše ostatní bylo za poplatek. Pokoje byly zvláštní, byly po 16 postelích a byly takového vězeňského charakteru (viz foto). Fajn tu bylo, že každá postel byla mezi zástěnami a bylo možné si zatáhnout závěs, takže měl člověk relativně soukromí. Zbytek nocí jsem pak pro svoji nadšenost strávila opět (tentokrát ale v 8-lůžkovém pokoji) v Urbany hostelu. Díky sdílení pokoje jsem měla možnost potkat spoustu zajímavých lidí (různých věkových kategorií) z celého světa, se kterými jsem za těch pár dní neskutečně moc zažila. Člověk tímto sice přichází o své soukromí, ale stojí to za to.

Co se týče počasí, tak kromě třech šíleně propršených dní, bylo nádherně a teplo. Koupat se v moři samozřejmě nedalo, ale na chození po památkách a dalších atrakcích to byla paráda. Akorát si nedokážu představit Barcelonu v hlavní sezóně, jelikož i v toto roční období zde bylo mraky turistů.
Z památek rozhodně doporučuji podívat se dovnitř stále nedokončeného chrámu Sagrady Famílie, sice je cena trochu vyšší (14 EUR), ale člověk odtud vychází opravdu fascinován. V ceně je navíc muzeum zasvěcující návštěvníky do tajů této famózní stavby. U vstupu se hlavně nebát velké, odrazující fronty, utíká velmi rychle.

Rozhodně nelze v Barceloně vynechat hlavní a nejrušnější třídu La Rambla, protínající gotickou část centra Barri Gotic, plnou úžasných úzkých uliček, katedrál, obchůdků, a pak muslimskou část El Raval (někdy nazývána jako Ravalstán). Dále pak určitě přístav, pláže, Vítězný oblouk, fotbalový stadion Nou Camp (23 EUR stojí vstupné do muzea), spoustu muzeí a Palau Nacional s krásnými fontánami a vodopády. Z dalších staveb známého architekta Antonia Gaudího (Sagrada Família) stojí za vidění např. Casa Batlló, Casa Mila nebo park Güell. Například do tohoto parku jsme se hrozně těšili, takže jsme vstupné nějak neřešili. Byli jsme však zklamáni, jelikož není vůbec rozlehlý a všechny jeho části a budovy jsou zcela spatřitelné z cesty, jež vede podél areálu a je všem volně přístupná. Navíc je tato cesta lemována krásnými palmami, v jejichž korunách hnízdí zelení papoušci (mníšci šedí,…). Doporučuji vyšplhat na kopec, který je hned nad parkem, je z něho parádní výhled na celé město.

Pro toho, kdo chce za co nejkratší dobu shlédnout většinu barcelonských památek a významných míst nebo si jen nechce prochodit podrážky, slouží speciální vyhlídkové autobusy, jezdící po třech hlavních trasách. Já tuto možnost nevyužila, jelikož jsem měla spoustu času a mohla si v klidu, svým tempem a jak jsem chtěla, prochodit město křížem krážem.

V Barceloně je ohromná spousta nádherných a zajímavých míst a ani týden mi nestačil, abych vše navštívila. Atmosféra tohoto města, španělská kultura a španělský život je něco nepopsatelného a úžasného, člověka to nabíjí energií a snad každý si tu najde to své. Už teď se těším, až si do Barcelony udělám další výlet.

Casa Batlló

Vítězný oblouk
DSC_4887

DSC_4936

Pohled z vyhlídky nad parkem Güell
DSC_4989

Park Güell
DSC_5009

Park Güell
DSC_5028

Mercat La Boqueria (trhy)
DSC_5147

DSC_5268

Jedna z barcelonských pláží
DSC_5269

Místní papoušci
DSC_5300

Palau Nacional
DSC_5441



La Rambla
La_Rambla

Park Güell
Park_Güell

Equity Point Gothic
Equity_Point_Gothic

Pokoj v Urbany hostelu Barcelona
pokoj_v_Urbany_hostel_Barcelona

Výhled z Urbany hostelu Barcelona
výhled_z_Urbany_hostel_Barcelona